Till minne av Martin Andreasson

1987-2017

Publicerad 2017-09-13

Martin Andreasson har avlidit vid 30 års ålder efter en tids sjukdom.

Martin Andreasson växte upp i Bryssel, Wien och Bromma. Efter utmärkta gymnasiestudier vid Blackebergs gymnasium med bland annat ett hedersomnämnande vid den internationella fysikolympiaden, var Teknisk fysik vid KTH ett naturligt val. Martins intresse för forskning och internationella samarbeten väcktes under teknologåren, så redan innan civilingenjörsexamen med strålande betyg hann Martin med gäststudier vid ETH i Schweiz samt UC Berkeley och Caltech i Kalifornien, USA.

När Martin kom hem från Kalifornien, blev vi både glada och upprymda över att han ville forskarstudera i vår grupp vid KTH. Martin tog snart kommandot över sina studier och sitt doktorandprojekt. Han utvecklade nya metoder för hur stora nätverk bör regleras. Hans arbeten rönte internationellt intresse och han var vid flera tillfällen inbjuden föreläsare vid konferenser och universitet. När ett av hans forskningsresultat presenterades i en tidskriftsartikel, blev det en av de mest lästa artiklarna inom hela vårt forskningsområde.

Martin var inte bara en fantastisk forskartalang utan också en mycket generös vän och ödmjuk person. Många är vi som har fått ta del av hans engagemang för stort som smått, eller haft förmånen att umgås med honom under någon av hans många resor. Hans teknikintresse var enormt och när det kunde kombineras med livets goda så var det som bäst: Martins vetenskapligt utvecklade regulator för en perfekt espresso är redan en klassiker.

Martin diagnosticerades med cancer under tiden han skrev de sista sidorna av sin doktorsavhandling. Med stort mod och starkt stöd från sin familj, så tog sig Martin igenom flera behandlingar.

Martin lämnar många vänner och kollegor, på KTH och runt om i världen, med ett stort tomrum och känsla av saknad. Vi gläds samtidigt över att ha fått lära känna Martin och vi är stolta över allt han har åstadkommit och upplevt. Vi tittar upp på en vacker ljusblå sensommarhimmel och tänker på den vackraste av panoramafilmningar, som Martin spelade in över Stockholm för bara ett par månader sedan.

Karl Henrik Johansson
Henrik Sandberg